Voorstanders transitie jeugdzorg: ze bestaan

Voorstander

“Ik ben een groot voorstander van de transitie van jeugdzorg naar de gemeenten, want de jeugdzorg is toe aan verandering.” Dat tekende ik vanmorgen op uit de mond van een directeur van een grote aanbieder van tweedelijns jeugdzorg. Wat een verademing: eindelijk iemand die veranderen als een uitdaging ziet en de transitie die per 1 januari 2015 een feit moet zijn, als een gegeven in plaats van een reden voor verzet. Zonder overigens de downside van deze transitie onder het tapijt te vegen: overleggen met een kleine 100 gemeenten en de onzekere financiële situatie per 1 januari 2015 zijn ook voor hem punten van grote zorg.

… en wel hierom 

De afgelopen jaren heeft hij vele raadsleden op bezoek gehad bij zijn instelling, nooit eerder was de samenleving zo betrokken bij de jeugdzorg. Evenzo hield hij in het kader van de komende transitie al vele presentaties over wat zijn instelling allemaal doet. “Ik had het eens veelvuldig over ‘mijn gezinnen’, waarop een wethouder zei – het zijn ónze gezinnen. Dat opende mij de ogen: het zijn gezinnen die deel uitmaken van een samenleving. Gezinnen die vaak al heel lang in beeld zijn bij gemeenten vanwege meerdere problematieken en waarvan wij dan een cliënt in behandeling hebben. Zo’n gezin moet je integraal begeleiden en niet door allemaal verschillende hulpverleners die los van elkaar opereren.”

Op platform voor de langdurige zorg In voor zorg! en op Zorgvisie binnenkort het hele interview. Met daarin onder meer wat anders kan en moet in de jeugdzorg.