+31 6 2155 7174 info@ellenkleverlaan.nl

Missie /Over mij (vervolg)

Het beste uit mijzelf en anderen halen: dat is mijn missie in het leven. Ik geloof dat je een gelukkiger en beter mens wordt door je talenten te ontwikkelen. Mijn talenten zijn: graven, vragen stellen, nieuwsgierig zijn naar het verhaal en dat omzetten in het geschreven woord.

Het eerste, een speurneus zijn, moet wel een beetje in je zitten. Het tweede, een schrijver worden, is vooral een kwestie van heel veel doen, meters maken en feedback accepteren. Met die wetenschap ben ik, alweer jaren geleden, trainingen gaan geven om anderen te leren beter, maar vooral ook enthousiaster te communiceren op papier. Vaak genoeg heb ik teruggekregen dat ik door mijn wijze van lesgeven zelfs mensen motiveerde, die daarvoor ‘niet zo veel met taal hadden’. Op zulke momenten dacht ik: missie geslaagd.

Omdat ik in de praktijk echter niet alleen de kunst van een goede tekst of blog op papier zetten, doceerde, maar ook vele taalfouten moest corrigeren en soms niet voorbij ’t kofschip kwam, ben ik daarmee gestopt. Wel geef ik inmiddels les op de Hogeschool van Amsterdam: Ethiek voor mediamakers. Zie ook elders op deze website. Ook daarmee werk ik opnieuw enthousiast aan mijn missie.

Mijn missie, geformuleerd volgens de drie cirkels van Simon Sinek:

Why: de wereld een beetje beter maken door af en toe een rimpeling in de rivier te veroorzaken met mijn teksten

How: schrijven en doceren

What: journalistiek gezondheidszorg (innovatie, digitalisering, e-health, data); teksten, trainingen, verandertrajecten en als docent.

Journalistieke landschap

Het journalistieke landschap is de afgelopen tien jaar in rap tempo veranderd. Digitalisering van ons leven heeft velen afscheid doen nemen van de papieren krant en andere offline media. Het werkveld van de journalist is dan ook nogal veranderd.

Doordat het businessmodel van de traditionele journalistiek al jaren wankelt, staat de onafhankelijke journalistiek op het spel. Naast het evidente bezwaar daarvan voor een goed functionerende democratie hebben we daarnaast ook te maken met een fenomeen als fake news en het complementaire verschijnsel van een wankelend vertrouwen van het grote publiek in de traditionele media en journalisten. Ja, dat baart mij allemaal grote zorgen.

Fundamentele veranderingen

Niet alleen mijn werkveld, ook mijn businessmodel is fundamenteel veranderd. Vulde ik vroeger mijn dagen met schrijven voor dag- en vakbladen, nu word ik steeds vaker rechtstreeks door brancheverenigingen, kennisinstituten, overheden en bedrijven ingehuurd. Organisaties die ervoor kiezen geen advertenties meer te plaatsen in dag- of vakbladen of wachten tot ze daarin geciteerd worden, maar net zo lief kiezen voor het produceren van eigen content dat via eigen media een publiek vindt.

Ook organisaties willen hun content op journalistieke wijze tot stand brengen. De suggestie dat de onafhankelijkheid van de journalist die deze content produceert in het geding zou zijn, werp ik verre van mij. Als ik niet in onafhankelijkheid mijn werk kan doen, zou ik alras voor een andere broodwinning kiezen.

Nieuwsgierig geworden? Bel mij en we drinken koffie.